Tuotekuvauksen 5 yleisintä ongelmakohtaa – vältäthän nämä virheet!

Edellisessä postauksessa kerroin yleisesti siitä, millainen on hyvä tuotekuva. Pääset lukemaan jutun tästä. Valitsin tähän postaukseen päinvastaisen näkökulman, jotta sinun olisi helpompi rakentaa kokonaiskuvaa tuotekuvauksesta. Tämän postauksen jälkeen osaat myös toivon mukaan katsoa omia kuviasi uudella tavalla ja opit ottamaan entistä upeampia kuvia tuotteistasi.

Kiinnitän arjessani paljon huomioita erilaisiin tuotekuviin. Erityisesti aloittelevilla kuvaajien kuvissa nousevat toistuvasti esiin samat kuvaukseen liittyvät haasteet. Tässä jutussa nostan esiin muutaman yleisimmän, jotka liittyvät seuraaviin tekijöihin:

      1. kuvan terävyys

      2. valo

      3. rajaus ja sommittelu

      4. tausta

      5. jälkikäsittely

 

1. Kuvan terävyys

Tuotekuvan terävyys on seikka numero yksi, josta ei voida tinkiä. Kuva on se ensimmäinen asia, jolla tuotetta myydään etenkin verkossa. Epätarkka tuotekuva aiheuttaa ongelmia monessa suhteessa.

Ensimmäinen ongelma on se, ettei epätarkka tuotekuva erotu massasta. Jos myyt tuotteitasi esimerkiksi Etsy-palvelun kautta, tarjolla on todennäköisesti runsaasti muitakin vastaavia tuotteita. Epätarkat kuvat yksinkertaisesti hukkuvat massaan ja asiakkaan huomio kiinnittyy toisaalle.

Epätarkka tuotekuva antaa epäsiistin vaikutelman koko brändistä. Siinä kuin kirjoitusvirheitä vilisevä ansioluettelo antaa huolimattoman vaikutelman työnhakijasta, tekee epätarkka tuotekuva saman brändillesi. Asiakkaan mielessä tuotteesi on juuri niin hyvä kuin tuotekuvasi antaa ymmärtää. Suttuinen kuva ei vakuuta asiakasta, eikä herätä luottamusta.

Huomioithan myös, että tarkennus on oltava nimenomaan kuvattavassa kohteessa, mieluusti juuri siinä kohdassa tuotetta, jota halutaan korostaa. Koko kuvan ei tarvitse olla terävä, vaan tausta ja muut elementit saavat toki olla häivytettyjä.

 

2. Valo

Valon tärkeydestä kuvauksessa voisi kirjoittaa aivan oman kirjan, niin tärkeä ja monipuolinen tekijä se on. Jos valaisu on kuvassa millään tapaa huono tai vääränlainen, tekee se helposti kuvasta tunkkaisen ja epäammattimaisen oloisen. Valolla voidaan myös leikitellä. Säännöt on toisinaan tarkoitettu rikottavaksi, mutta perusasioiden on oltava hallussa ennen kuin voidaan alkaa soveltaa.

Valon määrä on myös asia, josta ei kannata tinkiä. Toki kuvan tummuutta voi käyttää myös tehokeinona mutta siitä huolimatta itse tuote ei saisi hävitä kuvaan. Jos kuva on kauttaaltaan kehnosti valaistu, tuote ei erotu.

Valon värillä on suuri vaikutus kuvan tunnelmaan sekä siihen, kuinka oikein tuotteen värit toistuvat. Keltainen valo saa kuvan näyttämään tunkkaiselta, kun taas sininen valo luo kovan ja kylmän vaikutelman. Parhaasee tulokseen päästään yleensä hyödyntämällä epäsuoraa, pehmeää päivänvaloa.

Vältä vastavaloon kuvaamista, eli sitä että valonlähde kuten aurinko on suoraan kuvattavan tuotteen takana. Tällöin kamera osoittaa suoraan valonlähteeseen päin ja lopputulemana kuvattava asia näkyy kuvassa tummana siluettina.

 

3. Rajaus ja sommittelu

Rajauksella voidaan vaikuttaa siihen, mikä kuvassa korostuu ja mihin katsojan huomio kiinnittyy. Rajauksella yksinkertaisiinkin kuviin voidaan saada mielenkiintoa, toisaalta kehnolla rajauksella voidaan pilata muuten onnistunut kuva suuntaamalla katsojan huomio aivan väärään kohtaan.

Rajauksesta puhuttaessa esiin nousee usein kolmanneksen sääntö. Kyseessä on sommittelun perusperiaate, jolla kuvaan saadaan mielenkiintoa ja varmistetaan että kuvattava kohde nousee esiin silmää miellyttävällä tavalla. 

 

4. Taustan valinta

Toisinaan kuulee ohjeen, että tuotekuvan taustan olisi hyvä olla valkoinen. Itse en allekirjoita tätä väittämää, joskin valkoinen tausta voi sopia taustaksi tietyissä tilanteissa. Taustan kuuluu tukea tuotetta ja brändiä.

Usein kuitenkin näkee sitä, että taustoista ikään kuin innostutaan liikaa. Ajatellaan, että sen avulla kuvaan tuodaan omaperäisyyttä ja mielenkiintoisuutta. Valitettavan usein tämä kuitenkin aiheuttaa se, että kuva on sekava eikä tuote erotu. Kun kuvassa tapahtuu liikaa asioita, hukkuu se helpommin myös kuvavirtaan.

Sama pätee kuvassa käytettävään rekvisiittaan. Voi tuntua houkuttelevalta ajatukselta lisätä kuvaan erilaisia elementtejä, mutta kuvan ydinajatus ei saa kuitenkaan kärsiä siitä. 

Taustaa ja rekvisiittaa valitessa kannattaakin siis pohtia, mitä näillä elementeillä tavoitellaan ja tuovatko ne kuvaan jonkinlaista lisäarvoa.

 

5. Jälkikäsittely

Nykyään erilaisia kuvankäsittelysovelluksia on runsaasti tarjolla ja tämä on selkeästi lisännyt houkutusta lisätä kuviin esimerkiksi erilaisia efektejä ja filttereitä.

Efektien käytössä ilmenevät ongelmat ovat samankaltaisia kuin väärin valittujen taustojen kanssa; enemmän voi olla liikaa. Tuote hukkuu kuvaan, jos kuvaan lisätään liikaa ylimääräisiä häiriötekijöitä.

Moni sosiaalinen palvelu, kuten Instagram haluaa kannustaa filttereiden käyttöön kuvissa. Useasti sometilin suosio perustuukin juuri siihen, että se on mm. käytetyn filtterin ansiosta yhdenmukainen. Mikäli kuitenkin myyt fyysisiä tuotteita esimerkiksi Instagram-sivustosi kautta, en kannusta tähän.

Filtterit perustuvat siihen, että ne muokkaavat kuvan värejä ja kontrasteja. Tuotekuvan kanssa ongelmaksi saattaakin muodostua nimenomaan värit. Siinä missä filtteri saattaa tehdä kuvasta kauniin ja eteerisen, tuotteen värit eivät toistu oikein ja todenmukaisesti. Esimerkiksi kasvorasvaa myytäessä tämä ei välttämättä haittaa, mutta jos asiakas on puolestaan ostamassa sisustustuotteen tai vaikkapa vaatteen, on värillä todellakin väliä.

 

Yhteenveto

Verkkomyynnissä kuvan rooli on korvaamattoman tärkeä. Parhaimmillaan tuotekuvat saavat asiakkaan rakastumaan tuotteeseesi ja koko brändiisi ensisilmäyksellä. Pahimmassa tapauksessa asiakkaan kiinnostus menetetään ennen kuin hän edes perehtyy tarkemmin tuotteeseesi. Tuotekuvaus on onneksi taito, joka kehittyy mutta vain, jos asiaan malttaa hieman paneutua.

Perusperiaatteet sisäistämällä päästään jo erinomaiseen alkuun. Kun tunnet brändisi ja tuotteesi läpikotaisin ja tiedät mitä haluat kuvillasi viestiä, olet jo pitkällä. Haluankin toivottaa sinulle iloa ja tarmoa tässä asiassa, sillä se taatusti palkitaan!

Aiheeseen liittyvät tehtävät ja lisämateriaalit löydät Unelmaholvista. Pääsy unelmaholviin vaatii avaimen, jonka saat välittömästi sähköpostiisi kun olet liittynyt sähköpostilistalle. Unelmaholviin pääset tästä:

 

 

 



 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista