5 syytä myydä omia tuotteita ulkomaille

5 syytä myydä omia tuotteita ulkomaille


Ulkomaankauppa on asia, joka askarruttaa ja mietityttää monia luovan alan yrittäjiä. Toisaalta ulkomaan kaupan tuomat mahdollisuudet tuntuvat kutkuttavilta, toisinaan hirvittää. Oman yritykseni toiminta on alusta saakka suuntautunut ulkomaille, eritysesti EU-alueen ulkopuolelle. Vuosien varrella päätös on osottaunut täysin oikeaksi useastakin syystä. Tässä artikkelissa esittelen teille muutaman syyn sille, miksi ulkomaan kauppa voi olla luovan alan yrittäjälle hyvinkin kannattavaa. Mikäli olet harkinnut myyväsi tuotteita ulkomaille, toivon tämän postauksen antavan sinulle hieman rohkeutta ja inspiraatiota. 

 Usein suurin syy olla lähtemättä mukaan ulkomaankauppaan on se, että kilpailun ajatellaan olevan liian kovaa. Sitä se tavallaan onkin, ainakin jos myytävät tuotteet ovat tusinatuotetta. Tilanne on kuitenkin toinen, jos sinulla on riittävän omaperäinen, laadukas tuote. Kotimaan mittakaavassa kaikki taistelevat samoista leivänmurusista, eikä ostovoimaa omalle tuotteelle välttämättä löydy riittävästi. Kun markkina-alue on käytännössä rajaton, riittää jokaiselle jotakin.


1. Raha on ulkomailla

Vaikka täällä Suomessa meillä on moni asia mahdottoman hyvin, niin luovan alan yrittäjän näkökulmasta katsottuna voidaan ajatella, että se suurin potti saattaa kuitenkin piillä ulkomailla. Asia ei tietenkään ole aivan niin suoraviivainen ja riippuu toki paljon myös myytävistä tuotteista. On kuitenkin sanottamattakin selvää, että esimerkiksi jo pelkästään Yhdysvaltojen mittakaavassa omia unelma-asiakkaita voi löytyä huomattavasti enemmän kuin pelkästään Suomen markkinoilta. 

 Kun puhutaan kansainvälisestä myynnistä, on tärkeää ymmärtää ettei myyntialueena tarvitse olla kerralla koko maailma, jos ollenkaan. Jo yhdellä kohdemaalla laajentaminen kasvattaa asiakaskenttää valtavasti. Riittää kun aluksi lisäät esimerkiksi yhden maan, josta kiinnostusta on eniten. Tällöin sinun ei tarvitse esimerkiksi kerralla selvitellä postikuluja tai vientiehtoja useaan maahan, vaan voit valloittaa maailman yksi maa kerrallaan. 


2. Erikoistuotteille on helpompi löytää asiakaskuntaa

Itse kuulun niihin tekijöihin, jotka valmistavat tuotteita erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneita keräilykulttuurista. Ulkomaille myytävät työni ovat pääasiallisesti taidekäsityöesineitä. Kysyntää onkin riittänyt erityisesti keräilijöiden keskuudessa runsaasti. Suomessa tällaista kulttuuria ei ole niin voimakkaasti ja se rajoittuu hyvin pieneen asiakassegmenttin.


3. Uudenlaiset hinnoittelumahdollisuudet

Tuotteiden korkea kysyntä avaa tekijälle myös uudenlaisia hinnoittelumahdollisuuksia ja uusien asiakasryhmien avaamista. Kun kysyntä nousee, on hintojakin helpompi nostaa. Esimerkiksi itselle tämä on tuonut uudenlaisena asiakaskuntana erityisesti ne keräilijät, jotka maksavat tuotteesta normaalia enemmän, jotta saavat jotakin ainutkertaista. 


4. Kansainväliset yhteistyömahdollisuudet

Kun yritystoiminta on kansainvälistä, on helpompaa luoda myös kansainvälisiä kontakteja ja yhteistyökuvioita. Tällaisia voivat esimerkiksi olla vaikuttajamarkkinointi tai design-lisensointi ulkomaalaiselle yritykselle. Kun asiakaskuntasi on valmiiksi kansainvälinen, tekee se sinusta huomattavasti houkuttelevamman yhteistyökumppanin. 

Erilaisten yhteistyökuvioiden kautta toimintaa on mahdollista laajentaa esimerkiksi sellaisiin tuotteisiin, joiden tuottaminen ja toimittaminen olisi omien resurssien puitteissa hankalaa tai jopa mahdotonta. Tällaisista projekteista voi muodostua yrittäjälle merkittävää lisätuloa. Lisäksi yhteistyöt auttavat lisäämään oman yrityksen tunnettuutta kansainvälisellä tasolla. 


5. Ammatillinen kasvu

Parhaimmillaan uudet myyntialueet ja uudet asiakasryhmät voivat inspiroida luomaan aivan uudenlaisia töitä. Kun töille riittää kysyntää, ei hinnoittelun tarvitse muodostua oman ammatillisen kasvun esteeksi. Omalla kohdallani asiakaskuntani on hyvin erilainen muutaman vuoden takaiseen verrattuna. 

 Uuden mahdollisuudet näkyvät erityisesti siinä, että hintatason muuttuessa myös työt muuttuvat. Kysyntä ja asiakaskunnan uudistuminen on mahdollistanut sen, että voin tekijänä keskittyä entistä enemmän tekemään töitäni sellaisin ehdoin ja keinoin, jotka tuntuvat minusta mielekkäiltä. 


Ulkomaankauppa voi avata uusia, kiehtovia mahdollisuuksia eikä se tietenkään missään nimessä sulje pois kotimaan markkinoita. Pientuotteiden kansainvälinen postitus on myös yleensä varsin vaivatonta ja sujuvaa. 

Parhaimmillaan ulkomaankauppa voi avata uuden maailman uudenlaisine mahdollisuuksineen niin taloudellisesti kuin ammatillisessakin mielessä. Mikäli omien tuotteiden myynti on käynyt mielessä, kehotan rohkeasti kokeilemaan sitä, kunhan toimintasuunnitelma on selkeä.


Pohdittavaksi

1. Voisiko ulkomaankauppa kenties avata sinulle uusia ovia? Koetko, että tuotteillesi löytyy Suomesta riittävästi kysyntää?

2. Mitkä olisivat sinun tuotteidesi vahvuudet kansainvälisillä markkinoilla?

3.  Mitkä asiat mietityttävät eniten? Mistä tarvitsisit lisää tietoa? Kirjoita nämä asiat ylös ja varaa kalenteristasi aikaa näiden asioiden selvittämiseen. Kysy rohkeasti myös muiden kokemuksia.  

Kuulisin mielelläni kysymyksiäsi ja pohdintojasi asiaan liittyen. Voit kirjoittaa  pohdintasi alla olevaan kommenttikenttään. Autan mielelläni, parhaani mukaan. 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista