5 askelta tavoitteisiin

5 askelta tavoitteisiin

Kova työ ei automaattisesti vie sinua sinne, mihin haluaisit mennä.

Erityisesti tänä vuonna olen kuullut usean ystäväni lausahtavan seuraavan toteamuksen: “Tänä vuonna en tehnyt mitään uudenvuodenlupauksia, aion elää tätä vuotta täysin fiiliksen mukaan“. Tämä kuulostaa ihanan vapauttavalta, olen itsekin useana vuonna toteuttanut juuri tätä periaatetta. Lähinnä nimenomaan siitä syystä, etteivät suuret uuden vuoden lupaukset yleensä pidä. Tässä periaatteessa piilee kuitenkin yksi mutta. Joka ikinen vuosi olen jossain vaiheessa huomannut, että nukuin onneni ohi; tänäkään vuonna ei tullut tehtyä sitä, tätä tai tuota vaikka jotenkin ajatuksissa se oli. Samalla sitä huomaa rötköttävänsä niissä samoissa vanhoissa rutiineista, joista olisi halunnut eroon jo vuosia sitten eivätkä ne unelmatkaan tunnu olevan yhtään lähempänä. 


Erityisesti oman yrittäjyyden ja yrityksen kohdalla oman onnensa ohi nukkuminen kirveltää toisinaan kovasti. Vaikka töitä tulisi tehtyä kuinka paljon, ei se aina johdakaan toivottuihin tuloksiin ja muutoksiin: kova työ ei automaattisesti vie sinua sinne, mihin haluaisit mennä. Ketterän menopelin kaveriksi tarvitaan polttoainetta, mutta myös tie ja hyvin suunniteltu reitti. 


Voidaan ajatella, että oma palo tehdä luovaa työtä on kulkuneuvosi, joka vie sinua paikasta toiseen. Unelmat ovat polttoainetta, joka pitää pyörät pyörimässä ja ylläpitävät halua mennä eteenpäin mutta entäpä sitten, missä upealla kiesillä voi ajella? Tarvitaan tietysti hyvä, tukeva tie sekä reittisuunnitelma. Tiessä tulee olla riittävästi levähdyspaikkoja ja mielellään hyvät maisemat, jotta viihdymme matkallamme. Tämä on tie on se tavoitteellinen suunnitelma, jonka olemme laatineet itsellemme unelmiemme saavuttamiseksi. 


Tässä artikkelissa kerron sinulle, mitä tällainen suunnitelma pitää sisällään. Muistisääntöä helpottamaan löytyy kirjainyhdistelmä SMART (suom. fiksu, älykäs). 


SMART-TAVOITTEET

SMART- tavoitteet eivät suinkaan ole uusi juttu, vaan juontavat juurensa jo 1980-luvun alkuun. SMART on akronyymi, joka tulee seuraavista sanoista: 

 S = specific (tarkka, konkreettinen) 

 M = measurable (mitattavissa oleva) 

 A = achievable (saavutettavissa oleva) 

 R = relevant (merkityksellinen) 

 T = time-bound (ajallinen)

Ajatuksena on, että tavoitteita asetellessa kaikki nämä tekijät tulisi ottaa huomioon, jotta tavoite voisi tulla saavutettavaksi. Tavoitteiden saavuttamisessa suurin kompastuskivi onkin juuri se, että ne tuntuvat usein liian suurilta tai epämääräisiltä saavutettavaksi. Lannistumme välittömästi, sillä emme tiedä kuinka tähän tavoitteeseen oikeastaan pääsisimme. Toisinaan luulemme asettavamme itsellemme tavoitteen, kuten “maalaan joka päivä”. Tämä saattaa kuulostaa konkreettiselta, mutta tosiasiassa tavoite on hyvin häilyvä. Se ei kerro meille mihin päivittäisellä maalaamisella pyrimme, miksi ylipäätään maalaamme.


Tavoitteen asettelun ensimmäinen askel on se, että tavoite on tarkka ja konkreettinen. Sinulla voi olla suuriakin haaveita ja tavoitteita tulevaisuudelle, mutta on hyvä muistaa ettei valasta voi nielaista kokonaisena. Suuret unelmat ja tavoitteet onkin hyvä pilkkoa pienempiin, helpommin pureskeltaviin osiin. Epämääräiseen tavoitteeseen on mahdotonta tarttua. Se on kuin jättimäinen lankavyyhti, jonka päitä ei löydy mistään. 

Tavoitteen konkretisoinnissa auttaa mm. se, että pohdit mitä haluaisit saavuttaa, vaatiiko tavoite erityisiä resursseja (esimerkiksi opiskelupaikka, paikkakunnan vaihdos) ja mitä muita resursseja tavoitteet saavuttaminen vaatii.


On tärkeää, että pystyt seuraamaan tavoitteesi toteutumista ja tiedät, milloin olet saavuttanut tavoitteesi. Esimerkiksi “Haluan opetella maisemamaalausta” on varsin epämääräinen, sillä on mahdotonta sanoa missä vaiheessa tavoite olisi toteutunut. Sen sijaan “Haluan saada ensimmäisen merimaisemamaalaukseni valmiiksi maaliskuun loppuun mennessä” on tavoite, joka kertoo sinulle milloin se on saavutettu. 

 Kun tiedät tarkkaan kuinka tavoitteet etenemistä voi mitata ja mikä määränpääsi on, sinun on huomattavasti helpompi miettiä mitä pieniä askeleita tavoitteeseen kuuluu ja missä aikataulussa voit ne toteuttaa. 


Tavoitteet tulee olla sellainen, että se on sinulle saavutettavissa. Unelmamme voi olla suuri mutta emme voi aina kuitenkaan tarkalleen tietää kuinka sen saavutamme. Siihen liittyvien tavoitteiden tulee kuitenkin olla sellaisia, jotka ovat meille mahdollisia. Toki tavoitteisiin voi olennaisesti liittyä uusien taitojen harjoittelemista ja muutakin uuden oppimista. 

 Tässä kohdassa kannattaa olla myös tarkkana sen suhteen, että tavoitteet saavutettavuus on nimenomaan sinun hallussasi. Esimerkiksi monella on palkkatyötä koskien tavoitteena ylennys, vaikka tämä ei ole meidän itsemme päätettävissä.


Pystymme ihmeellisiin asioihin, kun todella haluamme niitä. Omia unelmia ja tavoitteita miettiessä on äärimmäisen tärkeää, että ne ovat meille mielekkäitä ja merkityksellisiä. Tähän kohtaankin kannattaa siis paneutua huolella. Mieti tarkkaan, minkälaista lisäarvoa tavoitteesi saavuttaminen elämääsi tuo? Tarjoaako tuo syy riittävästi polttoainetta siihen, että maltat edetä askel askeleelta kohti tavoitettasi?

 Haastavine hetkinä kannattaa palata nimenomaan tähän kohtaan, sille se kertoo sinulle sen, miksi matkaa kannattaa jatkaa. Merkityksellisyys antaa sinulle tarvitsemasi motivaation, jotta matka ei jäisi kesken. 


Tavoitteiden tulisi olla aina myös aikaa sidottuja. Esimerkiksi uuden vuoden lupausten suurin kompastuskivi on yleensä juuri siinä, että tavoite sijoittuu löyhästi tulevaan vuoteen. Tämä johtaa vääjäämättä siihen, ettei kalenterista tule aktiivisesti raivattua tilaa tavoitteen toteuttamiselle. 

 Vaikka suuren tavoitteen saavuttaminen veisikin sinulta vuoden tai useamman, on tärkeää että tavoite on jaoteltu pienempiin osiin ja sijoiteltu lyhemmille ajanjaksoille. Tällöin aika ei karkaa käsistäsi eikä tavoite tunnu liian mammuttimaiselta. Jokainen maratonkin on maltettava juosta yksi askel kerrallaan.


Millaisiin tavoitteisiin näitä periaatteita voi soveltaa?

SMART-tavoitteet toimivat moneen ja oikeastaan mihin vain, jos niitä osaa käyttää viisaasti. Toisinaan SMART-tavoitteet saavat kritiikkiä osakseen joustamattomuudesta tai siitä, että ne tukahduttavat luovuuden. Äärimmäisyyksiin vietynä mikä tahansa voi aiheuttaa tällaisia ongelmia. 

 SMART-tavoitteiden kauneus piilee niiden konkreettisuudessa. Luovan alan ammattilaiselle ne tarjoavat hyvät ja usein tarpeelliset kehykset työrutiinien luomiselle. Lisäksi niiden avulla suuret ja mahdottomaltakin tuntuvat tavoitteet voivat muuttua huomattavasti lähestyttävimmiksi. Siksi onkin tärkeää ymmärtää, ettei SMART-tavoitteiden tarkoitus ole ohjata tekemistä äärimmäisyyksiin saakka, vaan ne ovat enemminkin toiminnan tukipilarina. 

 Tavoitteiden toteuttamisessa on löydettävä se kultainen keskitie sen suhteen, milloin itselle on annettava lisää tilaa, milloin taas tarvitaan rohkaisua ottaa seuraava askel. Aikataulumuutoksia tulee aina, mutta SMART-tavoitteiden avulla sinun on helppo seurata missä mennään ja tehdä tarvittavat muutokset. 

 Luovan alan ammattilaisena olen myös huomannut, että SMART-tavoitteet voivat myös tukea luovuutta. Tavoitteita on monia ja sitä myötä myös rautoja tulessa. Kun asiat otetaan vastaan yksi pala kerrallaan, eivät kaikki tekemättömät asiat kuormita mieltä kerralla. Voit keskittyä juuri siihen mitä olet tekemässä ja luottaa siihen, että projektit etenevät pieni askel kerrallaan.


Pohdittavaksi

Mieti unelmiasi ja tavoitteitasi, kuinka voisit jakaa niitä pienempiin ja helposti hallittavampiin askeleisiin? Mistä lähtisit ensimmäisenä liikkeelle, mikä voisi olla seuraava askel? 

 Mieti myös, miksi tavoitteesi toteuttaminen on sinulle aidosti tärkeää? Millaista lisäarvoa se tuo elämääsi? Millaisia asioita se sinulle mahdollistaa?


Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista