Fokusta luovaan työhön Pomodoro-tekniikan avulla

Työelämä on opettanut minulle ajanhallintaa kantapään kautta. Olen kokenut useita loppuun palamisia ja alettuani yrittäjäksi päätin, etten yksinkertaisesti voi antaa sen enää tapahtua. Erityisesti luovassa työssä seinä nousee nimittäin hyvin nopeasti pystyyn, mikäli lautasella on kerralla liikaa asiaa ja tekeminen muuttuu pakonomaiseksi tehtävälistan suorittamiseksi.

Nyt haluankin esitellä sinulle yhden lempitekniikoistani, joka on todenteolla mullistanut omaa ajankäyttöni. Tämä tekniikka muuntaa tekemisen tehokkaammaksi, parantaa keskittymiskykyä, pitää luovuuden ja energiatasot ylhäällä.

Kyseessä on Pomodoro-tekniikka, jonka esittelen sinulle tässä postauksessa. “Work smarter, not harder” on periaate, jota yritän noudattaa tässäkin asiassa. Useat tutkimukset osoittavat, että nykyajan trendi “multitaskaaminen” on itseasiassa vahingollinen aivoillemme ja heikentää keskittymiskykyä. Tässä postauksessa esittelemäni Pomodoro-tekniikka on oiva täsmälääke tähän! Lisäksi kerron omia kokemuksiani sitä, millainen vaikutus sillä on ollut omaan tekemiseeni.

 

Pomodoro-tekniikka

Pomodoro-tekniikka ei ole uusi juttu, vaan se on kehitetty jo 80-luvulla. Lyhykäisyydessään tekniikka perustuu siihen, että työrupeamat jaksotetaan 25 minuutin pituisiin pätkiin, jonka jälkeen seuraa 5 minuutin tauko. Tämä sykli toistetaan neljä kertaa, jonka jälkeen pidetään yksi pidempi, esimerkiksi puolen tunnin mittainen tauko. Tästä on toki olemassa erilaisia variaatioita hieman erilaisin minuuttijaoin, mutta tämä on itselleni mieluisin.

Itse perehdyin asiaan pari vuotta sitten luettuani jutun taiteilijasta, joka hyödynsi tätä tekniikkaa omassa työssään. Ensimmäinen pelkoni oli se, että kello katkaisee ikävästi hyvän flow-tilan ja että tekeminen menee kellon tuijotteluksi. Näin ei kuitenkaan käynyt.

 

Pomodoro-tekniikka luovassa työssä

Pomodoro-tekniikan hyödyt ovat olleet ilmeisiä heti alusta saakka. Omaan työhön turhautuminen ja väsyminen vähentyivät nimittäin välittömästi. Ikävätkin työt ovat tuntuneet mielekkäämmiltä ja kevyemmiltä, kun kello auttaa rytmittämään tekemistä.

Lyhyillä tauoilla tuleetehtyä pientä jumppaa ja juotua vettä, joka luonnollisesti näkyi parempana jaksamisena. Ajatus juoksee paremmin ja tekeminen tuntuu selkeämmältä.

Pienien taukojen ansioista omaa työtä pystyy katsomaan aina uusin, hieman tuoreimmin silmin. Kun yhtä ja samaa työtä tuijottelee tuntikausia, tulee sille auttamatta hieman sokeaksi. Lisäksi pienet tauot työn lomassa auttavat synnyttämään uusia ideoita. Tämä lisää innostusta omaan työhön, mikä on luonnollisesti omiaan pitämään työmotivaatiota yllä.

Lisäksi yksi Pomodoro-tekniikan ylivertaisista hyödyistä on se, että en avulla voi oppia hahmottamaan paljonko aikaa kunkin tehtävän suorittamiseen menee. Tämä auttaa jatkossa huomattavasti oman työn suunnittelussa sekä kokonaisvaltaisessa ajanhallinnassa.

 

Näin hyödynnät Pomodoro-tekniikkaa

Koko tekniikan ydin piilee siinä, että valitset yhden asian, jonka tekemiseen keskityt seuraavan 25 minuutin ajan. Huomioi, että tehtävän ei tarvitse tulla tässä ajassa kuitenkaan valmiiksi. Ajatuksena on, että keskityt kuitenkin vain ja ainoastaan yhteen ainoaan valitsemaasi asiaan tämän 25 minuutin ajan. Minulla se on tällä hetkellä tämän blogitekstin kirjoittaminen. Olen ajastanut kellosta hälytyksen. Tämä tarkoittaa sitä, että tänä aikana en tee yhtään mitään muuta. En vilkuile puhelinta, kurki sähköposteja, vastaile viesteihin tai tee yhtään mitään muutakaan ylimääräistä. Kirjoitan vain tätä postausta.

Kun teet työtäsi, älä yritä kilpailla kellon kanssa vaan anna itsellesi työrauha. Riippuu tietenkin tehtävän luonteesta, millaisella otteella sitä voidaan suorittaa. Blogitekstiä kirjottaessa yrittää pitää yllä rivakkaa tahtia. Toisaalta esimerkiksi maalatessa en voi ajatella, että nyt äkkiä sutaisen tämän työn loppuun, kun kelossa on enää 10 minuuttia aikaa.

 

Yhteenveto

Lopuksi sanottakoon, että vaikka tämä työkalu on erinomainen renki, se on huono isäntä. Orjallisesti kellon mukaan hyppääminen voi aiheuttaa turhaa kiireentuntua ja tekeminen muuttua suorittamiseksi. Tekniikkaa tulee siis noudattaa apuvälineenä mutta orjallisesti sitä ei tarvitse noudattaa.

Itse yritän aina pysyä jokseenkin tietoisena kellosta mutta en kuitenkaan anna sen määrittää tekemistäni liikaa. Jos esimerkiksi maalatessa huomaan, että kellossa on enää 3 minuuttia jäljellä, en ota enää uutta väriä palettiin vaan pidän tauon siinä paikassa. Jos puolestaan lause ja ajatus on kirjoittaessa täysin kesken kellon soidessa, kirjoitan asiani rauhassa loppuun ja pidän tauon vasta sen jälkeen.

 

Mikäli haluat kokeilla tekniikkaa, olen ladannut Unelmaholviin tulostettavan muistilistan ja tehtävän.

Haluaisin mieluusti kuulla, onko Pomodoro-tekniikka sinulle entuudestaan tuttu, vai oliko tämä kenties sinulle aivan uusi tuttavuus? Jos olet kokeillut tekniikkaa omassa työssäni, haluaisin myös kuulla sinun kokemuksiasi ja oivalluksiasi. Voit jakaa ajatuksesi alla olevassa kommenttikentässä.

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista